
Historien om
Kronborg Salut
Kronborg Salut er et lille familiedrevet firma som sælger og producerer spiritus og håndlavede bolsjer. Firmaets destilleri og bolsjeproduktion er beliggende i Tikøb. Vi ønsker at producere lokalt, med fokus på kvalitet og smag.
Jørgen Riis er idémanden bag Kronborg Salut. Han producerer vores bolsjer og idéudvikler nye produkter. Udover dette er han far til Søren Riis, som er ansat som destillatør, og har ansvaret for produktionen af spiritus. Fie Witte er direktør, og ejer af firmaet, og står for den daglige bogholdning samt kontakt til leverandører, butikker mm.

Fra Krudt til Salut
Idéen til navnet Kronborg Salut, opstod da Jørgen gennem mange år har produceret og solgt bolsjer i sit lille firma, Kronborg Krudt. Her lavede Jørgen et lakridsbolsje som gennem tiden er blevet kendt og meget populært blandt hans kunder, nye som gamle.
Jørgen har altid haft en stærk tilknytning til Helsingør og dens gamle historie med Kronborg i baggrunden. Idéen til Kronborg Saluts lakridsshots, opstod da Jørgen en tidlig morgen for mange år siden stod på marked med sine bolsjer ved det gamle skibsværft i Helsingør. Netop denne dag skulle der på Kronborg saluteres for hendes Majestæt Dronningen. Da Jørgen hørte bragene fra kanonerne, kom navnet til ham, "Kronborg Salut" navnet satte sig fast i hans tanker og han tænkte hvordan han kunne kæde det sammen med sine bolsjer.
Tanken faldt hurtigt på lakridsbolsjer, da det lignede krudt med sin sorte farve og med lakridspulver omkring sig, lignede det en lille kanonkugle.

Familievirksomhed
Jørgen bragte sine tanker videre og delte dem med sin søn Søren og svigerdatter Fie, herfra fik vi sammen idéen til at lave et lakridsshot kaldet Kronborg Salut. Da Jørgen altid har produceret sine håndlavede bolsjer fra bunden, var det en nem beslutning at tage i forhold til at vi også ville destillere vores egen spiritus fra bunden. Vi har valgt at lave alle vores produkter fra bunden, så vi til hver en tid kan stå inde for kvaliteten af nogen af Danmarks bedste bolsjer og lakridsshots.

Håndværk og
bæredygtighed
Hos Kronborg Salut sætter vi håndværket i højsædet.
Alt vi laver har vi i hænderne i fra start til slutprodukt, alt er lavet og bearbejdet fra bunden. Vores spiritus destillerer vi på gær og sukker, og til tider korn fra vores lokale landmand i Tikøb, når kornet om vinteren er sparsomt, supplerer vi vores gæring med brød fra diverse bakeoff butikker i nærområdet, dette gør vi blandt andet fordi vi går ind for bæredygtighed og genbrug, det gamle brød fra bageren bliver hos os, på ny forvandlet til fantastiske og velsmagende produkter.

I Røg og Damp
Vores destilleri befinder sig i lokalerne til det gamle bryggeri i Tikøb, som før hed Tikøb Bryghus.
Vi destillerer vores spiritus gennem et anlæg som kan rumme 400 liter gæring. For at få den ønskede kvalitet af vores alkohol, bliver denne brændt af flere omgange, og til slut bliver det filtreret i et filter bestående af aktiv kul, for at opnå den højeste renhed i alkoholen som det er muligt. Når alkoholen er færdig filtreret og skal opblandes til den ønskede alkoholprocent, bliver det blandet med "RO vand", som er vand der er renset for alle uønskede stoffer, som kan gå ind og forstyrre smagen.
Vores anlæg bliver opvarmet gennem en elektrisk dampgenerator, som er drevet ved hjælp af solceller på taget. Dette gør at vores spiritus og bolsjer er produceret med omtanke for klimaet, og det er vi stolte af at kunne bidrage med.
Vores destilleri og bolsjeproduktion er desværre ikke åbent for besøg. Hvis du har et spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte os på mail, eller følge os på facebook hvor vi løbende melder ud, hvilke markeder vi befinder os på i løbet af året.
I er altid velkomne til at komme forbi på et marked og smage vores dejlige produkter og få en snak med os.

